mensen in de bijstand met gedoe met de gemeente

Gedoe met de gemeente over je bijstand waar je niet uit komt? Onze advocaat kan je helpen.

 

Krijg je bijstand, en de gemeente stuurt je een bericht over je uitkering, dan kan dat je flink in de problemen brengen. Van een korting op je uitkering tot een complete stop ervan, je kunt ermee te maken krijgen.

Wat kan onze advocaat dan voor je doen?

Als je het niet eens bent met het bericht van de gemeente, dan kan onze advocaat dit voor je oppakken.

 
 

Wat is er precies aan de hand met je bijstand? 

Er zijn vijf mogelijke beslissingen van de gemeente waar je gedoe door kunt krijgen met de gemeente of sociale dienst.

1. Wordt je uitkering stopgezet?

Krijg je bijstand, dan vraagt de gemeente gegevens bij je op. Over andere inkomsten die je krijgt, en over wie er bij je in huis wonen. Zo controleert de gemeente of je nog recht hebt op bijstand. Omdat de gemeente wil dat deze gegevens kloppen, ben je verplicht om het door te geven als er iets verandert. Dit heet de inlichtingenplicht. Doe je dit niet, dan beëindigt de gemeente je bijstandsuitkering. 

2. Moet je (een deel van) je bijstand terugbetalen?

Heb je volgens de gemeente onterecht bijstand gekregen, dan moet je terugbetalen. Bijvoorbeeld als je te veel andere inkomsten had. Dan zet de gemeente dus soms helemaal en soms gedeeltelijk je uitkering stop, én je moet een bedrag terugbetalen.

3. Heb je een boete gekregen?

Houd je je volgens de gemeente niet aan de inlichtingenplicht, dan kun je ook nog een boete krijgen. Die boete kan gemeen hoog zijn.

4. Gaat de gemeente je bijstandsuitkering verlagen?

In plaats van een boete kan de gemeente ook je uitkering verlagen als je je niet houdt aan de inlichtingenplicht. 

5. Is je aanvraag voor bijzondere bijstand afgewezen?

Bijzondere bijstand is bedoeld voor bijzondere en noodzakelijke kosten die je niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor je advocaat. Of medische kosten zoals de aanschaf van een bril, huishoudelijke kosten zoals een nieuwe wasmachine, of andere kosten zoals een parkeerkaart voor gehandicapten of verhuiskosten. 

 
 

Hoe pakt onze advocaat dit op? Snel, gratis en per telefoon.

Stap 1: Neem contact met ons op 

Vul dit formulier in, of stuur een whatsappbericht. Schrijf zo precies mogelijk op wat er aan de hand is. Doe de beslissing van de gemeente er bij.

Stap 2: Binnen één werkdag belt onze advocaat je.

Ze moet eerst de zaak helder hebben, en zal dus wel wat vragen hebben. Zorg dat je je BSN bij de hand hebt, en alle correspondentie met de gemeente, zodat je dit allemaal kunt mailen. Anders kan de advocaat niet aan de slag. Je hoort meteen of we je kunnen helpen. Als onze advocaat alle correspondentie ontvangen heeft, dan vraagt ze een toevoeging voor je aan, zodat we je gratis kunnen helpen.

Stap 3: Binnen uiterlijk vijf werkdagen schrijft je advocaat een bezwaarschrift.  

Zodra je alle correspondentie hebt gestuurd, schrijft je advocaat een bezwaarschrift voor de gemeente. Dat bezwaarschrift krijg jij eerst te zien. Pas als je het eens bent met wat erin staat, gaat het naar de sociale dienst of de gemeente.

Stap 4: Wachten… Helaas.

Onze advocaat zorgt er dus altijd voor dat binnen één week het bezwaarschrift is verstuurd. Het duurt daarna helaas vaak een flinke poos voordat de sociale dienst of de gemeente reageert. Tijdens het wachten houden we je op de hoogte als er iets nieuws gebeurt.

Stap 5: Bespreken van de reactie 

Zodra de sociale dienst of de gemeente reageert, bellen we je om de uitslag te bespreken en te bespreken hoe nu verder.