Veelgestelde vragen over Krijg je Bijstand
Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Krijg je bijstand en heb je last met je bijstand of met je huurwoning, stuur ons dan een bericht.
Hoe werkt het?
Waarbij helpen we?
-
Door het contactformulier in te vullen of door een whatsappbericht te sturen. Vertel ons wat er aan de hand is, en we bellen je binnen een werkdag terug.
-
Onze hulp is voor jou gratis. Dit is mogelijk omdat de Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op juridische hulp. Daarom betaalt de Raad voor Rechtsbijstand de kosten voor een advocaat voor mensen die bijstand krijgen en de gemeente je eigen bijdrage.
-
We bellen je altijd binnen één werkdag nadat we je bericht hebben ontvangen. Je weet dan meteen of we je kunnen helpen.
Over de bijstand
-
Ja, de sociale dienst is een afdeling van de gemeente die de bijstand regelt. Veel gemeenten noemen deze afdeling officieel niet meer ‘sociale dienst’, maar sommige gemeenten wel, zoals Sociale Dienst Drechtsteden.
-
De precieze bedragen vind je hier. Ze hangen af van hoe oud je bent, en of je alleen woont of samen met iemand. Als je nog andere inkomsten hebt, dan worden die aangevuld tot het bedrag dat je maximaal aan bijstand mag krijgen. In welke gemeente je woont, maakt niet uit, want voor heel Nederland zijn de bedragen hetzelfde. Twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli, worden de bedragen aangepast.
-
Elk jaar in mei krijg je vakantiegeld uitbetaald. Automatisch wordt daarvoor elke maand vijf procent van je bijstandsuitkering opzij gehouden. In mei krijg je dit allemaal in één keer op je rekening gestort.
-
Krijg je bijstand en heb je gedoe met de gemeente of met de verhuurder waar je niet uitkomt? Dan kan onze advocaat helpen. Vertel ons via contactformulier of whatsapp wat er aan de hand is. Binnen een werkdag belt onze advocaat je terug.
-
Bijstand:
Je bijstandsuitkering is stopgezet of beëindigd.
Je uitkering wordt teruggevorderd.
Je krijgt een boete of maatregel opgelegd
Je vakantiegeld wordt ingehouden
Er wordt een gezamenlijke huishouding geconstateerd
Je krijgt de verplichting om te werken opgelegd
De gemeente heeft een huisbezoek bij je afgelegd
Huurwoning:
Gebreken in je woning worden niet opgelost
Je wordt je huis uitgezet
Er wordt beslag gelegd op je inboedel
-
Krijg je Bijstand is gespecialiseerd in gedoe met de gemeente over je bijstand of met de verhuurder over je huurwoning, voor mensen die bijstand krijgen. Onze kennis valt onder het bestuursrecht en het huurrecht, daar hebben we jarenlange ervaring mee. Als je een vraag hebt over iets anders, dan verwijzen we je door naar iemand van wie we denken dat hij of zij je goed kan helpen, zoals het Juridisch Loket.
-
Bezwaar
Onze advocaat maakt bezwaar tegen de beslissing die het gedoe veroorzaakt, en vraagt als dat nodig is opnieuw bijstand aan, of een voorschot daarop. Neem op tijd contact op, want bezwaar maken moet binnen zes weken na de datum van de beslissing die je hebt ontvangen, anders is het te laat.
Beroep
Als het bezwaar wordt afgewezen, stelt onze advocaat beroep in tegen de afwijzing. Ook weer binnen zes weken, anders is het te laat. Roept de gemeente je op voor een hoorzitting, dan gaat onze advocaat met je mee.
Hoger beroep
Als het beroep ook wordt afgewezen, dan stelt onze advocaat hoger beroep in bij de Centrale Raad van Beroep in Den Haag. Naar deze zitting ga je ook samen.
Bij spoed: kort geding
Als je acuut in de financiële problemen komt door de beslissing van de gemeente of van de verhuurder, dan starten we een, zoals dat heet, kort geding voor een voorlopige voorziening. Bijvoorbeeld als je je huis uit moet en op straat komt te staan, of als gas en water worden afgesloten.