Bijstand terugbetalen? Onze advocaat helpt je kosteloos met kwijtschelding
Als je te veel bijstand hebt ontvangen of geen recht had op bijstand, dan kan de gemeente terugvordering van bijstand starten. Heb je een brief van de gemeente ontvangen over terugvordering en moet je bijstand terugbetalen? Neem dan meteen contact op. Want als je het niet eens bent met de gemeente, dan kan onze advocaat je helpen.
Wanneer moet je bijstand terugbetalen?
Er is een aantal scenario’s waarin je volgens de gemeente bijstand moet terugbetalen. Dat kan zijn wanneer je meer bijstand kreeg dan waar je recht op had. Je moet bijvoorbeeld bijstand terugbetalen als:
Je niet aan de gemeente hebt doorgegeven dat je bent gaan samenwonen.
Je bijstand kreeg toen je al wel recht had op een erfenis, maar het geld nog niet had ontvangen.
Jouw bijstand een lening was.
De gemeente een administratieve fout heeft gemaakt bij de uitbetaling.
Je bijstand hebt aangevraagd en tijdens het wachten op antwoord een voorschot kreeg. Dit voorschot moet je terugbetalen als de gemeente heeft besloten dat je geen bijstand krijgt.
Hoe werkt bijstand terugbetalen?
Eerst krijg je een brief van de gemeente. Hierin staat het bedrag en waarom je dit moet betalen. Wanneer je het bedrag niet in één keer kunt terugbetalen, kun je de gemeente vragen om een betalingsregeling. Als je denkt dat je geen bijstand hoeft terug te betalen, kun je het beste onze advocaat inschakelen die kosteloos bezwaar voor je maakt bij de gemeente.
Terugvordering bijstand en erfenis: wat moet je weten?
Een erfenis kan gevolgen hebben voor je bijstandsuitkering en ervoor zorgen dat je bijstand moet terugbetalen. Bijstand is bedoeld als laatste vangnet, dus de gemeente verwacht dat je een erfenis gebruikt om jezelf te onderhouden. Krijg je bijvoorbeeld een geldbedrag uit een erfenis, dan kan dat invloed hebben op je recht op bijstand. Als je door de erfenis meer vermogen hebt gekregen dan toegestaan (€ 6.295 voor alleenstaanden en € 12.590 voor gezinnen), moet je dat eerst gebruiken om van te leven. Dit heet ‘interen’. De gemeente bepaalt hoe lang je hiermee rond kunt komen, en in die periode krijg je geen bijstand.
Een erfenis weigeren om onder de vermogensgrens te blijven, is geen goed idee. De gemeente kan dat zien als ‘onverantwoord gedrag’ en je uitkering verlagen of stopzetten. Ook als je je legitieme erfdeel (waar je wettelijk recht op hebt) niet opeist, kan de gemeente je verplichten dit alsnog te doen. Het is daarom belangrijk om het direct aan de gemeente te melden als je weet dat je een erfenis ontvangt. Zo voorkom je problemen, zoals bijstand terugbetalen of conflicten met de regels.
Kwijtschelding terugvordering bijstand?
Als de gemeente bijstand van je terugvordert, kan dat een grote financiële last zijn. In sommige gevallen is het echter mogelijk om (gedeeltelijke) kwijtschelding van de terugvordering te krijgen. De gemeente kijkt hierbij naar jouw persoonlijke situatie, zoals je inkomen, vermogen en de reden van de terugvordering. Is een terugvordering ontstaan door een vergissing of onduidelijke communicatie vanuit de gemeente? Dan kun je hier een beroep op doen. Het is belangrijk om een goed onderbouwd verzoek in te dienen en aan te tonen waarom bijstand terugbetalen voor jou onredelijk is.
Onze advocaat kan je hierbij helpen, doordat zij weet welke regels en uitzonderingen er zijn. Zij zorgt ervoor dat jouw verzoek tot kwijtschelding zo sterk mogelijk wordt gemaakt. Zo vergroot je de kans op een positieve uitkomst en voorkom je dat je met een zware schuld blijft zitten. Neem contact op voor advies en ondersteuning.
Wat kan onze advocaat voor je doen bij bijstand terugbetalen?
Heb je volgens de gemeente onterecht bijstand gekregen, dan moet je bijstand terugbetalen. Bijvoorbeeld als je te veel andere inkomsten had. Dan zet de gemeente soms helemaal of gedeeltelijk je uitkering stop én moet je een bedrag terugbetalen. Als je het niet eens bent met het bericht van de gemeente, dan kan onze advocaat dit voor je oppakken.
Hoe gaan wij te werk bij bijstand terugbetalen?
Neem eerst contact met ons op via het formulier op onze website, of stuur een WhatsApp-bericht. Vertel wat er aan de hand is en stuur meteen de beslissing van de gemeente mee. Binnen één werkdag belt onze advocaat je op voor wat aanvullende vragen. Je hoort direct of we je kunnen helpen. Zorg dat je je BSN en alle correspondentie met de gemeente bij de hand hebt, zodat je dit kunt mailen. Als alles compleet is, vragen we een toevoeging aan, zodat je gratis geholpen wordt.
Binnen vijf werkdagen schrijft onze advocaat een bezwaarschrift voor je. Je krijgt dit eerst zelf te zien en pas als jij akkoord bent, sturen we het naar de gemeente. Daarna is het wachten op een reactie. Zodra die er is, bellen we je om de uitslag en de vervolgstappen te bespreken. Tijdens het hele proces houden we je natuurlijk op de hoogte.
Wat kost de advocaat van Krijg Je Bijstand jou?
Als je bijstand krijgt en een probleem hebt met bijstand terugbetalen dan kost onze hulp jou niets. Want als je bijstand ontvangt, betaalt de overheid via de Raad voor Rechtsbijstand de kosten voor een advocaat. Dit wordt een toevoeging genoemd en is bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot juridische hulp, ook als je een smalle beurs hebt. Onze advocaat vraagt deze toevoeging voor je aan, daar hoef je zelf niets voor te doen.
De Raad voor Rechtsbijstand rekent wel een eigen bijdrage, maar ook die hoef je niet uit eigen zak te betalen. Als je bijstand ontvangt, heb je recht op bijzondere bijstand voor deze kosten. Ook dit regelt onze advocaat direct voor je.